Wilt u meer informatie?

Ik ervaar het als verrijkend om mensen te begeleiden in de knopen, kruispunten en struikelblokken van het bestaan. 

 

Tel 06 18 333 556

Vanuit overleven naar opnieuw leren leven.

Vaak ontstaat hersenletsel onverwacht en zonder aankondiging. De eerste fase richt zich dan ook geheel op herstel in het ziekenhuis en /of revalidatiecentrum.  Eenmaal thuis kunnen de gevoelens je overspoelen. Als de gevolgen blijvend zijn, betekent dit een verlies van de oude vertrouwde “ik “ Verlies van het toenmalig werkzaam leven, het sociale leven en de lichamelijke mogelijkheden die men toen wel had, kan veel verdriet, boosheid en verwarring opleveren.

Dit verdriet is vaak een onzichtbaar verlies, aan de buitenkant zie je niets maar van binnen is van alles aan de hand. 

Het verdriet en de onmacht van geliefden kan ook zeer confronterend zijn. Het kan een scala van gevoelens oproepen. ( een cliënt vertelde mij dat het verdriet van zijn partner, zijn moeder en broer voor hem zeer confronterend zijn. Het maakte hem zo nu en dan wanhopig en verdrietig, want……het leven nu zal nooit meer zo worden als vroeger. En ik kan er niets aan doen …ik voel mij zo wanhopig, boos en onmachtig) 

Schuldgevoelens en zich sociaal overbodig voelen is dan een veelgehoorde klacht. Als dan het besef komt dat er geen volledig herstel komt, volgt vaak een periode van woede, onmacht en verzet. Deze grote hobbels zijn niet gemakkelijk. Ook de partner, kinderen of ouders kunnen met de nieuw ontstane situatie vaak moeilijk overweg. 

Begeleiding van een buitenstaander die ervaren is in het begeleiden van mensen met een niet aangeboren hersenletsel kan een goede keuze zijn. Het gehoord en gezien worden in hun pijn, maakt dat cliënten, partners of familieleden zich veilig voelen om pijn, verdriet, en boosheid te doorleven in individuele of groepssessies. . Tijdens deze begeleiding sessies, worden vaardigheden aangereikt om een goede balans te vinden tussen voelen, denken en handelen, met als doel om de regie over het eigen leven, weer op te pakken. Het doel is om het zelfvertrouwen te vergroten en te kijken naar mogelijkheden in plaats van de tekorten.

Link: www.nahhotel.nl
Link:
 www.nahzorg.nl

Klik hier voor de tekst van de lezing, welke Sjoukje Bruining op 16-11-2012 op het symposium 'Specifieke zorg en traumaverwerking (thema: staat de cliënt werkelijk centraal?)' heeft gegeven.

Klik hier voor het radio-interview met Sjoukje Bruining op Omrop Fryslân.